Commitment is misschien nog wel het belangrijkste wat we hiervan kunnen leren. Gebrek aan commitment kan teamwork behoorlijk verprutsen. Of er is wél commitment, maar waarbij ieder gecommitteerd is aan zijn eigen doel. Hoe zorg je nu voor commitment aan het gezamenlijk doel? Daar zijn best een paar interessante dingen over bedacht.

Bijvoorbeeld het gedachtengoed van Patrick Lencioni, hij schreef er een goed leesbaar boek over met de titel “de 5 frustraties van teamwork”. In het kort: Lencioni schetst een pyramide met in de top: resultaten behalen. Interessanter is de basis van de pyramide. Daar staat: vertrouwen. Zijn stelling: zonder vertrouwen zijn geen constructieve conflicten mogelijk, zonder die zijn er geen gedeelde en gedragen doelen, zonder die is er geen betrokkenheid, zonder die neemt men geen verantwoordelijkheid, zonder die is er geen gezamenlijke focus op het resultaat.

Simpel en ingewikkeld tegelijk. En het begint met vertrouwen. Waarmee we zomaar weer terug zijn bij veiligheid. In goed functionerende teams voelen de teamleden zich veilig. Veiligheid zorgt voor openheid, als het veilig is ben je niet bang om fouten te maken en daarvan te leren, durf je elkaar uit te dagen en kun je veel bereiken.

Hoe je werkt aan vertrouwen in je team? Nou daar weten wij wel wat op. En we begeleiden jouw team daar graag bij. 

Ik wil graag praten over de mogelijkheden

Wil je Hart & Plek volgen?

abonneer op onze nieuwsbrief volg ons op Facebook volg ons op LinkedIn volg ons op Instagram