We hebben wat oefeningen, tips en werkvormen voor je verzameld, die je thuis of op het werk kunt doen. In je eentje, met z’n tweeën of met een groep. Doe er je voordeel mee en kijk wat je er wijzer van wordt. We vinden het leuk als je ons laat weten wat je ervaringen zijn met de oefeningen. Veel plezier ermee!

Van droom naar daad met Disney

Met de Disney Methode, geïnspireerd op de werkwijze van Walt Disney, kun je op een eenvoudige, leuke en gestructureerde manier vormgeven aan de uitwerking van je toekomstdromen. 

bekijk de oefening

DOE EEN CHECK-IN

 

Een check-in is een manier om een overleg op te starten waarbij je iedereen even iets laat delen in de groep. Daarbij gelden een paar spelregels, die er voor zorgen dat het net even anders dan anders gaat.... en er ook iets anders gebeurt in de groep.

  • Je werkt Popcorn-stijl: we gaan niet het rijtje af, maar wie iets wil zeggen neemt het woord. De uitnodiging is: ‘Pop when you’re hot, don’t wait too long or you’ll burn’.
  • Het is Sharing & dumping: er wordt niet op elkaar gereageerd.
  • De facilitator of voorzitter begint. Daarmee kan hij/zij de wijze van inchecken modelleren: de duur, de mate van intimiteit die wordt gedeeld, etc.
  • Ieder neemt de tijd die hij/zij denkt nodig te hebben, ‘wetende dat de bijeenkomst een bepaalde tijdsduur heeft’.
  • Als iedereen is ingecheckt vat de voorzitter samen. Zo weet je wat er leeft in de groep en zal iedereen zich gehoord voelen. Betrokkenheid en presentie zijn het gevolg.

Een check in doe je met twee, maximaal drie afgebakende vragen. Het werkt het beste als je van 'persoonlijke' en 'reflectieve' vragen gebruik maakt, zoals: hoe kijk je terug op de vorige bijeenkomst? Hoe kijk je aan tegen het besluit dat gisteren genomen is? Hoe kijk je tegen de gebeurtenis van gisteren aan? Een mooie vraag die je in wat spannender situaties kunt gebruiken is bijvoorbeeld: hoe zit je hier? 

De opzet van de check-in zorgt ervoor dat er beter geluisterd wordt, dat iedereen de tijd heeft om zijn of haar zeg te doen en de informatie beter landt in de groep. 

Laat ons weten hoe je deze methode hebt ervaren

Bekijk het eens anders

Als je vastloopt kan het helpen om van perspectief te wisselen. Vanuit verschillende perspectieven kijken naar situaties zorgt dat steeds andere zaken belangrijk lijken & andere inzichten en oplossingen zichtbaar worden.

bekijk de oefening

BESPIEGELINGEN IN JE TEAM

Het is van belang in een team regelmatig stil te staan bij elkaar. Waar staat een ieder in zijn of haar ontwikkeling en hoe kun je elkaar helpen en versterken? Vaak maak je hier geen tijd voor en ben je vooral doelgericht en op de inhoud met elkaar aan de slag, bijvoorbeeld in een werkoverleg. Maar hoe gaat het nu écht met een ieder van jullie? Deze oefening kan je helpen om het gesprek met elkaar aan te gaan. Zorg voor een goede, veilige setting zodat iedereen zich gehoord kan voelen.

 

OEFENING 5 VINGERS

Geef antwoord op deze vragen (het gaat over waar je nu bent in je ontwikkeling):

  • Duim: waar ben je trots op?
  • Wijsvinger: wat verdient extra aandacht?
  • Middelvinger: wat maakt je boos?
  • Ringvinger: waar ben je trouw aan?
  • Pink: wat maakt je klein en kwetsbaar?

Schrijf de antwoorden eerst op voor jezelf, 5 min.
Bespreek in tweetallen met elkaar je bespiegelingen, 2 x10 min.

Vervolgens denk je na over wat je voor de ander kunt betekenen, 2 X 5 min.

  • Wat valt je op?
  • Welke tip heb je?
  • Welk advies heb je? 

Koppel daarna in de groep 1 punt terug dat je uit je gesprek hebt overgehouden, mogelijk iets waarmee je aan de slag gaat. 

Laat ons weten hoe je deze methode hebt ervaren